2020-06-11 06:01Pressmeddelande

Fiber till landsbygden

I Grimsmålaområdet valde 75 procent av hushållen att teckna fiberavtal när Karlshamn Energi gick ut med intresseförfrågningar och Anton Berggren är en av de som nappade. I Grimsmålaområdet valde 75 procent av hushållen att teckna fiberavtal när Karlshamn Energi gick ut med intresseförfrågningar och Anton Berggren är en av de som nappade.

I början av 2020 nådde Karlshamn Energi och Karlshamns kommun ännu en milstolpe för utbyggnaden av fiber på landsbygden. I Grimsmåla är utbyggnaden färdig och alla som bor i området har fått möjlighet till fiberuppkoppling. 

En smal grusväg slingrar sig upp för en brant backe till det lilla gula huset i Grimsmåla, två mil norr om Karlshamn. Med en vacker utsikt över gröna böljande ängar kan Anton Berggren sedan en tid även njuta av snabb uppkoppling via bredbandsfiber.

– Vi har varit inkopplade sedan i mitten av februari och vi är verkligen nöjda med hur allt har fungerat, säger Anton Berggren. Det är en viktig del av infrastrukturen. Vi hade turen att bo nära en mast så vi har haft uppkoppling hela tiden, men jag vet många som inte har så bra täckning.

Från början har Anton följt arbetet med stort intresse, inte minst var han nyfiken på hur grävarbetet skulle gå till när fiberkabeln skulle ner i marken.

– Vi är stenrika här i Grimsmåla, ler Anton.

– På vissa ställen är det bara rent berg så jag måste säga att jag blev imponerad av gräventreprenörerna som fick ner kabeln på rätt djup. 

Hela 75 procent av hushållen i Grimsmåla valde att teckna fiberavtal när Karlshamn Energi gick ut med intresseförfrågningar.

För Birgit och Jan Persson, som bor nästan en mil söder om Anton, var det självklart att hoppa på fibertåget. De bestämde sig även för att prata med grannarna för att få så många som möjligt att ansluta sig.

– Det här har varit efterlängtat och väntat, det är vi på landsbygden som är i störst behov av bra uppkoppling, säger Birgit. 

Anton Berggren ser fiber som en investering för framtiden och till hösten väntar han och sambon sitt första barn.

– Jag är uppvuxen bara en bit härifrån och har bott i det här huset i tio år nu. Vi trivs jättebra och med fiberswitchen på plats kan vi sätta igång att renovera invändigt som vi har planerat att göra, säger Anton Berggren. 

Karlshamn Energi och Karlshamns kommun närmar sig målet med att alla permanentboenden i kommunen ska ha tillgång till 1 000 Mbit år 2022. Kommunen satsar uppemot 70 miljoner kronor för att utbyggnaden inte ska vara beroende av statliga bidrag och riskera att tappa fart.

– Det känns fantastiskt att vi kommit så långt, säger Anders Strange, VD på Karlshamn Energi. Med en långsiktig planering tillsammans med Karlshamns kommun och en tidig framtagen strategi, ligger vi nu i framkant vad gäller infrastrukturen i Blekinge och det är vi väldigt stolta över.


FÖR MER INFORMATION

Anders Strange, VD Karlshamn Energi
Telefon: 0454-818 40
Mail: anders.strange@karlshamnenergi.se

Anton Berggren
Telefon: 0733-146 054


FAKTA OM PROJEKTET

Nästan 3,5 mil schaktsträcka.
121 hushåll inkopplade (75 % av hushållen) bland annat i Hoka, Grimsmåla, Dannemark, Älmta, Askaremåla och Loberget.


Om Karlshamn Energi

Karlshamn Energi är ett lokalt energibolag med Karlshamns kommun som hemmamarknad. Vår verksamhet bedrivs inom fem olika affärsområden: Värme, Elnät, Bredband och Tjänster i moderbolaget Karlshamn Energi AB, Elhandel i dotterbolaget Karlshamn Energi Elförsäljning AB samt Vatten i dotterbolaget Karlshamn Energi Vatten AB. Precis så som vår affärsidé beskriver så strävar vi efter att skapa enkla prisvärda och kundnära lösningar med stark fokus på hållbarhet, lokala samarbeten och med ständig fokus på utveckling och service. Förutom affärsidén styrs verksamheten efter våra övergripande mål som innebär: Nöjda kunder, Rätt kvalitet, God ekonomi, Bra miljö och Kompetent personal. Vi har en stark lokal förankring och är måna om att hålla en personlig och professionell service mot våra kunder.