2021-02-03 13:41Nyheter

Uppkopplat till tusen

Samtidigt som datatrafiken ökade under 2020 har snart alla som bor i Karlshamns kommun tillgång till snabbt bredband via fiber. Skärgården är en av de sista anhalterna i bredbandsutbyggnaden som blir klar under 2021.Samtidigt som datatrafiken ökade under 2020 har snart alla som bor i Karlshamns kommun tillgång till snabbt bredband via fiber. Skärgården är en av de sista anhalterna i bredbandsutbyggnaden som blir klar under 2021.

Vi är allt oftare uppkopplade i hemmet, på jobbet och i skolan. Under ett annorlunda 2020 ökade datatrafiken med 25 procent i Karlshamn. Samtidigt blir 2021 året då alla i kommunen får tillgång till fiber när Karlshamn Energi tar sikte på skärgården i bredbandsutbyggnaden.

– I år kommer vi att nå målet att 100 procent permanentboende ska ha möjlighet till att få fiber i vår kommun, vilket känns fantastiskt, säger Anders Strange, VD Karlshamn Energi.

Det senaste året har Covid-19 påverkat hela samhället och alla har fått tänka om och tänka nytt. Vi har blivit vana vid att träffa varandra digitalt och spenderar mer tid uppkopplade. Statistik visar att datatrafiken i Karlshamns fibernät steg kraftigt i slutet av 2020.

– Vi kan se att från oktober-november ökade trafiken med omkring 25 procent. Det är stora trafikmängder och det är tydligt att många är mycket mer uppkopplade än tidigare, säger Patrick Ågren, affärsområdeschef bredband på Karlshamn Energi. 

Datatrafiken har fortsatt ligga på samma höga nivå och då är det bra att det finns kapacitet i Karlshamnsbornas fibernät i en tid där våra digitala kontakter med varandra är viktigare än någonsin.

– Så här mycket ökar vi inte normalt sett. Dels tror jag att det beror på att skolelever haft digitala lektioner och varit mer hemma, dels går det åt mycket bandbredd när vi har våra digitala möten, säger Patrick Ågren.

Snart tas ett av de sista stegen i Karlshamns kommuns målmedvetna bredbandsutbyggnad och det når ända ut till de som bor i skärgården.

– Hittills har nästan 65 procent i skärgården tecknat avtal om fiber vilket är mycket glädjande, säger Anders Strange.

Lösningen för att även öborna ska kunna få stabil och snabb uppkoppling har varit att dra fiberkabeln på sjöbotten. Till våren börjar arbetet med att i huvudsak dra luftledningar på öarna.

– Med anledning av rådande restriktioner och att vi bara utför säkra hembesök kunde vi inte riktigt hålla samma fart i fiberutbyggnaden som vi hoppats på under 2020. Men vi är glada och tacksamma över förståelsen hos kunderna och att våra entreprenörer har jobbat på bra trots den rådande pandemin, säger Anders Strange.

 
FAKTA

För fem år sedan beslutade regeringen om landets bredbandsstrategi som bygger på att hela Sverige skall ha en bra uppkoppling och att 98 % skall ha tillgång till minst 1 000 Mbit år 2025. I Karlshamn bygger vi redan vårt fibernät efter denna standard för att kunna leverera 1 000 Mbit till våra kunder.

Karlshamn Energi och Karlshamns kommun har satt upp som eget mål att alla permanentboende i kommunen ska ha tillgång till 1 000 Mbit år 2022, ett mål som uppnås redan under 2021.

Här har Karlshamn legat i framkant med att tidigt söka och ha blivit beviljade olika bidrag för bredbandsutbyggnaden.

 


Om Karlshamn Energi

Karlshamn Energi är ett lokalt energibolag med Karlshamns kommun som hemmamarknad. Vår verksamhet bedrivs inom fem olika affärsområden: Värme, Elnät, Bredband och Tjänster i moderbolaget Karlshamn Energi AB, Elhandel i dotterbolaget Karlshamn Energi Elförsäljning AB samt Vatten i dotterbolaget Karlshamn Energi Vatten AB. Precis så som vår affärsidé beskriver så strävar vi efter att skapa enkla prisvärda och kundnära lösningar med stark fokus på hållbarhet, lokala samarbeten och med ständig fokus på utveckling och service. Förutom affärsidén styrs verksamheten efter våra övergripande mål som innebär: Nöjda kunder, Rätt kvalitet, God ekonomi, Bra miljö och Kompetent personal. Vi har en stark lokal förankring och är måna om att hålla en personlig och professionell service mot våra kunder.